

کلیه ها در بدن وظیفه جداسازی مواد زائد خون را برعهده دارند زمانی که این عضو به درستی کار نکند می توان با فرآیندی به نام دیالیز مواد زائد و مایعات اضافی را از خون جدا کرد . سطح مواد زائد معمولا کم کم در بدن افزایش پیدا می یابد . پزشکان مواد شیمیایی مختلفی را در خون اندازه گیری می کنند تا ببینند چه زمان دیالیز برای بیمار لازم است . دو مورد از مهمترین موادی که برای این کار اندازه گیری می شود ، کراتین و نیتروژن اوره خون است . وقتی مقدار این دو ماده در خون افزایش می یابد ، نشان دهنده این است که توانایی کلیه ها برای تصفیه مواد زائد کاهش یافته است .
بطور کلی می توان گفت پنج نوع دیالیز وجود دارد :
• همودیالیز
• دیالیز صفاقی
• هموفیلتراسیون
• همو دی فیتراسیون
• دیالیز روده
انتخاب هر کدام از این روش ها به عواملی مانند وضیعت بیمار ، در دسترس بودن روش ها و هزینه آن بستگی دارد .
همودیالیز از دستگاه دیالیز و نوع خاصی از فیلتر برای از بین بردن مواد زائد و مایعات اضافی از خون استفاده می کند . در حین همودیالیز ، خون از بدن بیمار به وسیله لوله های استریلی به دستگاه دیالیز منتقل می شود .

دستگاه دیالیز یکی از ابزارهای موجود برای تصفیه خون است که در بیماران کلیوی استفاده می شود . ساختار این دستگاه به طوری طراحی شده است که امکان دریافت خون کثیف ، تزریق خون تمیز به درون رگ ها و رعایت سلامت بیمار را فراهم می کند.
دستگاه های دیالیز دو نوع اصلی دارند . نوع درمانگاهی ، که ماشین های کابینتی هستند و توسط تکنسین های کارآزموده راه اندازی می شوند و نوع خانگی که کوچکترند و گاهی هم قابل حمل هستند .
ابتدا پزشک با ایجاد یک شکاف بر روی دست ، یک سیاهرگ و یک سرخرگ را به هم وصل می کند که به این ساختار ایجاد شده فیسول می گویند . در مرحله بعد یک سوزن به پشت سیاهرگ و یک سوزن به پشت سرخرگ در نزدیکی فیستول وصل می شود .این سرنگ ها به لوله هایی که به طرف دستگاه دیالیز می روند ، متصل هستند. از یکی از این لوله ها خون به طرف فیلتر یا دیالیزور حرکت می کند. وظیفه مکش و گردش خون درون دستگاه دیالیز بر عهده پمپ دستگاه است. در مسیر رسیدن خون به محفظه فیلتر پمپی وجود دارد که به خون هپارین تزریق می کند . هپارین از لخته شدن خون درون لوله های دستگاه جلوگیری می کند. با ورود خون به فیلتر، دیالیز خون انجام می گیرد .محفظه فیلتر به دو لوله دیگر متصل است .یکی از این لوله ها اسید دیالیز تازه به درون محفطه می آورد و لوله دیگر اسید دارای مواد مضر خون را ازآن خارج می کند .یکی از محفظه های موجود در پایین دستگاه دیالیز برای پرشدن از مواد مضر است و دیگری اسید تازه دستگاه دیالیز را به دستگاه تزریق می کند . محفظه دیالیزور مانند کلیه انسان عمل می کند . خون پس از تصفیه شدن به سمت بدن حرکت می کند . در مسیر رسیدن به دست ، فشار آن تنظیم می شود . خون تمیز توسط سرنگ دیگر وارد دست می شود .
1. ترمز
2. محل اتصال اسید دیالیز
3. ماژول گردش خون خاری
4. جداکننده لوله های مخالف دیالیز
5. دستبد فشارخون
6. پایه IV
7. شاخص وضیعت
8. نمایشگر
اجزای دستگاه دیالیز(نمای پشت)
1. صافی
2. زه کشی
3. رابط ضدعفونی کننده
4. رابط آب
5. گزینه CDS
6. لوله ورودی دیالیز
7. لوله خروجی دیالیز
8. لوله خرطومی
9. فیلتر DIASAFE
10. قلاب اتصال کننده خطوط دیالیز
11. سنجش نمونه برداری
12. پریز اتصال برق
13. نمایشگر
اهرم ترمز را بلند کنید.
دستگاه دیالیز را می توان کج کرد ، چرخاند یا به هر جهتی هل داد .
هنگام عبور از برآمدگی های کوچک مانند درب ورودی آسانسور دستگاه دیالیز را آهسته از روی برآمدگی بلغزانید تا از سقوط یا آسیب دیدگی دستگاه جلوگیری شود .
هنگام عبور از پله ها : حداقل دو نفر برای این کار مورد نیاز است .
ابتدا ترمز را قفل کنید ، سپس دستگاه را کج کرده و بلند کنید سپس آن را انتقال دهید .
هرگز دستگاه دیالیز را بر روی سطوح ناصاف هل ندهید . همیشه آن را بلند کنید .
هنگام انتقال دستگاه دیالیز به داخل وسیله نقلیه ، آن را عمودی یا افقی قرار دهید و آن را با پوشش مناسب از ضربات احتمالی محافظت نمائید .
هنگام انتقال دستگاه دیالیز به خارج از بخش یا ساختمان برای مدت طولانی ، دمای مناسب جهت نگهداری باید در نظر گرفته شود . در صورتی که لازم باشد ماشین را ضدیخ پرکنید .
دستگاه دیالیز را باید به طور عمودی در یک اتاق دارای تهویه مناسب و حداقل تغییر دمایی نگهداری کرد.
پس از تحویل دستگاه ، باتری باید به ترتیب زیر شارژ گردند :
• دستگاه را به وسیله کابل برق به شبکه متصل نمائید .
• دستگاه را به مدت 10 ساعت روشن بگذارید .
• در تمام مدتی که از دستگاه استفاده نمی شود این کار بایستی هر شش ماه یکبار تکرار شود .
• دستگاه روشن نمی شود .
• اشکال سنسور
• شیر برقی های دستگاه مشکل دارد
• اشکال برد الکترونیکی
• سرعت موتورهای دستگاه قابل کنترل نیست .
• خرابی فیلتر و صافی ها
سایت ساز و فروشگاه ساز یوتاب 