دستگاه پمپ سرنگ که حدود 2kg وزن دارد و قابلیت نصب روی پایه مخصوص دارد. این دستگاه قادر است از مقادیر بسیار کوچک ۱ ml/hr تا ۴۵۰ ml/hr را با دقت بالا تزریق کند. دستگاه به یک پردازنده هوشمند مجهز است که با کاهش یا افزایش فشار، میتواند یک جریان پیوسته را به دقت برقرار کند. تغییر فاصله بیمار تا پمپ و یا کاهش ارتفاع ستون مایع، تغییری در جریان و سرعت تزریق ایجاد نمیکند. کوچکترین حجم هوای داخل ست، توسط دستگاه تشخیص داده شده و به طور خودکار جریان مایع قطع میگردد. اگر ماده ای با جرم حجمی متفاوت تزریق شود دستگاه، قابلیت کالیبره شدن با آن را دارد. بطوری که حجم ماده تزریق شده دقیقا محاسبه میگردد. هر گونه مقاومت در برابر عبور جریان مایع، مثل انسداد رگ و یا جابجائی انژیوکت (وسیله ای که به شریان بیمار متصل میشود و از طریق ان انواع محلولهای تزریقی و داروها به بدن بیمار تزریق میشود ) از رگ به زیر پوست، توسط آلارم های خاص دستگاه گزارش داده میشود. بعد از تزریق حجم معین از ماده مورد نظر، دستگاه بطور خودکار، جریان را قطع مینماید .در موارد اورژانس دستگاه قادر به فرستادن مایع با فشار مثبت به داخل رگ است، بطوریکه میتواند سرعت اینفیوژن را تا ۷٫۵ cc/min بالا ببرد. دستگاه قادر است تا دو ساعت بدون برق و با باطری داخلی کار کند، که این مورد در مواقع جابجائی بیمار بسیار اهمیت دارد.
نحوه عملکرد این دستگاه به گونه ای است دارو و یا مواد مغذی در درون قسمت نگهدارنده قرار میگیرد. پس از مشخص کردن نرخ تزریق، پمپ با جلو بردن پیستون سرنگ یا پلانگر، دارو را بر حسب مقداری که تنظیم شده است تزریق میکند. سرعت تزریق بستگی به قطر سرنگ و همچنین مقدار نرخ جریان تنظیم برای پمپ است.هنگامی که تزریق انجام میشود و پمپ در حال کار است، میزان نرخ جریان، حجم و همچنین فشار مایع به صورت منظم اندازه گیری میشود.
حرکت مواد داخل سرنگ در پمپ سرنگ توسط Step-motor (موتور پله ای) کنترل میشود. اولین قدم کنترل سرعت و حرکت و قبل از آن تشخیص نوع سرنگ و میزان حجم آن است، که این کار توسط مکانیزم اپتوکوپلر صورت میگیرد. این مکانیزم یک فرستنده مادون قرمز و گیرنده مادون قرمز دارد که ابتدا توسط یک دیود که با ولتاژ مشخصی مادون قرمز ساطع مینماید تولید میشود. این فرستنده و گیرنده بر روی یک Package قرار میگیرد که به آن Opto Coptler میگوییم. هر لحظه با توجه به اندازه سرنگ که حرکت میکند مقابل OptoCoptler قرار گرفته و جلوی انتشار مادون قرمز را میگیرد، هر پایه ی OptoCoptler معرف ارتفاع مشخصی است. از طریق گیرنده که مادون قرمز دریافت نمیکند ارتفاع سرنگ محاسبه شده و نوع سرنگ تشخیص داده میشود. در داخل این Package میکروکنترلری قرار دارد که اعمال Optocoptler را کنترل میکند. مرحله بعدی تعیین سرعت است که بر اساس سرعت انتخاب شده روی صفحه میکروکنترلر آن را به m/s تبدیل میکند و ولتاژ مورد نظر برای حرکت را تولید میکند. مرحله ی بعدی ایجاد فیدبک مناسب برای دستگاه است. باید یک فیدبک از سرعت حرکت دستگاه داشته باشیم زیرا به هر دلیلی ممکن است مشکلی در دستگاه به وجود بیاید که تزریق دارو را متوقف کند، یا شاید موتور دچار مشکل شده است. این موارد باید توسط فیدبک تشخیص داده شده و در موارد لزوم Alarm داده شود. اینAlarm نیز توسط Optocoptler داده میشود.
Alarm OCCL به معنی این است که در مسیر حرکت مایع گرفتگی وجود دارد. این دستگاه و این مکانیزم به دلیل حساس بودن Optocoptler ها آسیب پذیر میباشند. در مدل های جدید این دستگاه از پتانسیومتر برای تعیین نوع سرنگ استفاده میکنند که خطای کمتری دارد.
مورد دیگر در این دستگاه منبع تغذیه آن است. معمولا منابع تغذیه به صورت Switching استفاده میشود. در این منبع تغذیه از برش موج استفاده میشود. روی برد صنعتی پمپ سرنگ قطعاتی که معمولا آسیب میبینند قطعات قدرت هستند.
زمانی که سرنگ به انتها میرسد و داروی موجود در آن تقریبا به اتمام میرسد Alarm Near Empty فعال میشود و یا Alarm End در صورت اتمام کامل دارو فعال میشود.
X Min PRE ALARM که نشان میدهد تا X دقیقه دیگر تزریق تمام میشود X بیشتر از ۵ نیست.
Low BATTERY
VERY LOW BATTERY
Occlusion «گرفتگی»
No MAIN نشان دهنده قطع برق در طول تزریق
برای یادگیری سایر دستگاه های پزشکی کلیک کنید
مشاوره و ثبت نام آموزشگاه پیشگامان 04133362384
آموزشگاه پیشگامان تبریز تخصصی ترین مرکز آموزش و تعمیر تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی در تبریز و شمالغرب
آموزشگاه پیشگامان مرکز برگزاری دوره های مهندسی پزشکی در تبریز
دوره تعمیرات تجهیزات پزشکی فنی و حرفه ای
آموزش رایگان تعمیر تجهیزات پزشکی