کامپوزیت دندانی چیست ؟
کامپوزیت دندانی، خمیری متشکل از مخلوط سرامیک و مواد پلاستیکی است که برای پر کردن حفرات دندانی به کار میرود، و میتواند با رنگی بسیار شبیه رنگ دندان فرد، حفره دندانی را پر نماید. پس از قراردادن مواد بر روی دندان، کامپوزیت درون حفره قرار داده شده و سپس توسط نور آبی ویژه ای سفت میشود.
مزایای کامپوزیت: مزیت اصلی کامپوزیتها بازسازی زیبایی دندان ها است. دندانپزشک میتواند با ترکیب رنگها، رنگ مناسب دندان بیمار را یافته و به کار ببرد. برخلاف آمالگام، کامپوزیت مانند چسب به دندان میچسبد و در نتیجه دندانپزشک فقط باید قسمتهای پوسیده و به اصطلاح کرم خورده را بردارد و حفره را پر نماید و نیاز کمتری به تراشیدن دندان نسبت به ترمیم با آمالگام دارد.
معایب کامپوزیت: شانس حساسیت دندان در هنگام جویدن، پس از پر کردن با کامپوزیت معمولا از پر کردن با آمالگام بیشتر است. رنگ سفید کامپوزیت هم ممکن است در اثر مصرف غذاها و نوشیدنی های رنگدانه دار مانند چای و قهوه به مرور تغییر کند. ایراد دیگر کامپوزیت، ایجاد ترک های بسیار ریز یا ریزنشت هایی در بین کامپوزیت و دندان در طول زمان است که میتواند باعث نفوذ باکتریها و ایجاد پوسیدگی های ثانویه در بخشهای عمقی تر دندان گردد. در مجموع استحکام و پایداری کامپوزیت از آمالگام کمتر است و به همین دلیل انتخاب ارجح در مورد دندان های آسیا نیست.
لایت کیور از دو کلمه لایت ( Light ) به معنی نور و کیور( Cure ) به معنی به معنی معالجه و درمان ساخته شده است و بصورت کلی برای نور درمانی استفاده میشود.
کامپوزیتهای کنونی در ابتدا خمیری شکل هستند و کامپوزیت نوری نامیده میشوند، چرا که هنگام رسیدن نور به آن شروع به سفت شدن میکنند .این کامپوزیت مخلوطی از مونومرها ساخته شده است که هنگام رسیدن نور به آن به پلیمر که ماده ای است سفت و محکم تبدیل میشود.
همانطور که اشاره شد، این کامپوزیت ها ابتدا خمیری شکل هستند تا دندانپزشکی براحتی بتواند حفره دندان را پر کرده و به آن شکل دلخواه را دهد و سپس توسط دستگاه لایت کیور آنرا محکم و سفت کند.
اما نوری که دستگاه لایت کیور تولید میکند یک نور مرئی با طیف آبی رنگ ولی با توان بالاست و دقت شود به هیچ عنوان نور ماوراءبنفش یا لیزر ندارد و هیچ نور مضری برای بیمار ندارد به همین خاطر قدرت نفوذ آن در کامپوزیت تنها ۲ میلیمتر است و به همین خاطر دندانپزشک باید هنگام کار با کامپوزیت بصورت لایه لایه از کامپوزیت استفاده کند یعنی هنگامی که لایه ای حدود ۲ میلیمتر را استفاده کرد باید زمان حدود ۲۰تا 30 ثانیه از لایت کیور استفاده کند سپس لایه دیگری را قرار دهد تا لایه های زیرین کاملا سفت و محکم گردند.
نکته : موفقیت ترميم کامپوزيتها با نور سخت شونده بستگي به درجه پليمريزاسيون و درنتیجه بستگی به شدت نورخروجی دستگاه دارد.شدت کافیٍ، طول موج صحیح ( 400-520نانومتر( و زمان کيورينگ کافی از متغیرهای مهم در پليمريزاسيون کافی رزین های کامپوزیتی هستند.
این دستگاه در شکل و فرمهای مختلفی ساخته شده است اما دو نوع اصلی دارد. نوع هالوژنی و نوع LED که جدیدتر است.
مزیت LED نسبت به هالوژن این است که نیاز به خنک کنندگی نخواهد داشت .در لایت کیورهای که دارای لامپ هالوژن هستند ,برای خنک کنندگی از فن و یا از هوای کمپرسور استفاده میشود .
میزان قدرت لایت کیور دندانپزشکی بر حسب میلی وات بر سانتی متر مربع است که بیانگر مقدار توان اشعه وارد شده بر واحد سطح است و هر چه این نیرو بیشتر باشد, مدت زمان مورد نیاز جهت تابش کاهش مییابد .قــدرت تــابــش در لایــت کیـورهـای مختلف مـتـفـاوت است و از ۱۰۰ مـیلیوات بر سانتیمتر مربع تا ۳۰۰۰ مـیـلـیوات بـر سـانـتـیمـتـر مـربـع میتواند باشد.
مهمترین و رایج ترین انواع تابش عبارتند از:
1.تابش ثابت که در طول نور دهی با شدت ثابتی تابیده میشود.
2. تابش پالس که شدت نور کم و زیاد میشود و این افزایش و کاهش شدت, کاملا متناوب است.
3.تابش Ramp که از یک شدت نور کم شروع به تابش میکند و به تدریج و با افزایش زمان شدت نور زیاد میشود.
در برخی دستگاه های اتوماتیک با انتخاب شدت نور زمان نوردهی نیز به صورت مناسب تنظیم میشود.
۱- برد الکترونیکی 2- ترانس تبدیل ولتاژ ۳- لامپ هالوژنیک یا LED4 - رابط هدایت نور ۵- محافظ نور
۶ – باطری 7- سوئیچ خاموش و روشن ۸ - سوئیچ های انتخاب زمان 9- پایه شارژکن10 – هندپیس 11- فن خنک کننده
1- باطری
در لایت کیورهای بی سیم تغذیه دستگاه از باطری لیتیومی 3.7 ولتی است.خراب شدن باطری باعث میشود دستگاه کلا روشن نشود یا پس از روشن شدن مجددا خاموش گردد. علت خرابی زود هنگام باطری نیز به دلیل شارژ کردن طولانی باطری اتفاق میافتد.
2- خرابی لامپ LED لایت کیور
در لایت کیورهای LED بعد از مدتی ممکن است لامپ کلا معیوب شود یا اینکه نور آن کم شود. در هنگام تعویض LED هم باید به قطب مثبت و منفی دقت شود.
3- ضعیف شدن شدت نور لایت کیور
این ایراد معمولا مربوط به لایت گاید (هدایت کننده نور) یا لامپ دستگاه است. لایت گاید نباید خراش یا شکستگی داشته باشد.
4- دستگاه روشن نمیشود
بعد از بررسی کلید یا شستی روشن خاموش دستگاه ،ابتدا بایستی تغذیه دستگاه بررسی شود. در نوع بیسیم باطری و در نوع سیم دار قسمت ترانس و تغذیه دستگاه بررسی گردد.
در برخی مواقع ممکن است ایراد از برد دستگاه باشد، در این مورد هم ابتدا قطعات مثل ترانزیستور و سپس سایر قطعات را بررسی کنید.
5- فن دستگاه کار نمیکند
در لایت کیور های لامپ هالوژنی فن نقش مهمی در خنک کاری لامپ دستگاه دارد. کار نکردن فن یا مربوط به قطعی سیم یا معیوب شدن فن دارد.
برای یادگیری سایر دستگاه های دندانپزشکی کلیک کنید
مشاوره و ثبت نام آموزشگاه پیشگامان 04133362384
آموزشگاه پیشگامان تبریز تخصصی ترین مرکز آموزش و تعمیر تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی در تبریز و شمالغرب
تعمیر انواع لایت کیور دندانپزشکی
آموزشگاه پیشگامان مرکز برگزاری دوره های مهندسی پزشکی در تبریز
آموزش رایگان تعمیر تجهیزات دندانپزشکی
دوره تعمیرات تجهیزات پزشکی فنی و حرفه ای